[취재파일] beautiful without being centered

Love

One of the fields that people are interested in after the corona crisis is architecture and interior design. As the time spent at home increased, interest in space increased. Due to the influence of social media such as Instagram, the envy of not only houses but also cafes and restaurants has increased. This trend is consistent with popular apps such as ‘Today’s House’ downloaded by more than 10 million people, EBS’ ‘Architectural Search House’, which started slightly ahead of the corona crisis, and the Hankook Ilbo’s ‘House Construction’ (House, Space, People) serials. also can be seen.

Recently, the National Museum of Korea opened an exhibition hall called ‘The Room of Thought’, which has become a hot topic. When it comes to museums, it is apt to first feel old-fashioned, but the ‘Room of Thought’ is often evaluated as a ‘hip’ cultural space on the contrary.

In the ‘Room of Sayu’, there are only two ‘National Treasure Banga Sayyu Statues’. It will be the first time doing it. However, if this space felt empty or there was no odor, it would have been worse than not doing it.

The National Museum of Korea, determined to make the Banga Sayyusang not only a museum but also a cultural icon representing Korea, designed the Hyundai Card Design Library and Hakgojae Gallery, and recently renovated the Samil Building (the tallest building in Korea in the 1970s). , and summoned Choi Wook, CEO of One O One Architects.

There were three conditions that the museum ordered from the architect.

First, I would like to put two pieces of banga reasoning. (Originally, only one piece was displayed alternately at the National Museum).

Second, I don’t want to put it in a glass box.

Third, I want to show the back side of Banga Sayu-sang (actually, there is another beauty in the back side!) ​

The architect accepts all three conditions. But I ask you to change another condition. The space originally given to the architect is about half of the current ‘Room of Thought’. The architect asked for a larger space to interact with the visitors in order to properly see the statue of Bangasa thought, and the museum accepted.

There is something unusual about the ‘Room of Thoughts’, and nothing is straight-forward. First of all, the exhibition hall is neither square nor rectangular. The display stand for Banga Thoughts is not a perfect sphere, but an oval. His gaze is slightly tilted instead of straight ahead. The architect says, “The space itself creates a ‘movement’ of a person” and “I removed the centrality of the space.” The point of view is that the viewer has to move to see it properly because the gaze of Banga-Saido-sang is not the front. By contemplating from such a variety of angles, communion with the Buddha is created.

It’s not the only thing that isn’t straight. The floor of the exhibition hall is slanted so that it rises slightly when the visitor approaches to see the Buddha, and the ceiling is upside down slightly toward the Buddha. The feeling of going up and coming down is definitely different. Even the walls of the exhibition hall are slanted. In fact, when you go there, you will be captivated by the strange sense of space combined with the indirect lighting, which may be due to the lack of centrality and the lack of visual focus on a specific point. In the space called ‘The Room of Thought’, it may be reminiscent of Gaudi’s architecture. (For reference, Architect Choi Wook studied architecture in Italy, not the United States) ​

The blueprint for the private room seen from above.  His gaze in yellow is slightly skewed instead of straight ahead.There is one more thing that Architect Choi Wook did not accept. This is the story of the interior of an architectural office, and when the architect asked the architectural office staff to sketch the exhibition hall, most of them said that they brought a design that puts the statue of Banga in the middle of the exhibition hall. The architects did not accept this.

Unlike Western sculpture, the blank space of another dimension was important because it is a living expression and spirit unlike Western sculptures. Says.

If so, what is the opinion of the architect that Architect Choi Wook accepted is different from his own? It is said that the original architect tried to put the gaze of the thoughtful mind parallel to the eye level of the audience. However, according to the advice of the director of the National Museum of Korea, the display stand was raised slightly to match the height of a person raising their hand. I also think that if there was an I-Level award for reasons of appreciation, it would have been a little difficult to watch when there were a lot of spectators.

In this way, the architect who was commissioned to design a permanent exhibition hall for the Banga Thought Award in March created a space called the ‘Room of Thought’ in about 8 months. The most unique and hip exhibition space in the history of Korean museums was created thanks to the National Museum of Korea, who took the center as the client and entrusted most of the design principles to the architect, who is an expert in architecture, and the architect who took the center of gravity in the direction of eliminating the center.

We heard the impressions of visitors at the site. Among them, a middle-aged woman working in interior design said that she was surprised that a public institution such as the National Museum created a space with this level of openness and completeness.

These days, in the political arena ahead of the presidential election, there is a problem that one side lacks a center, but there are also beautiful architectures that do not have a center. Of course, this is a completely different case from the fact that we lost the center of gravity while we used alligators to occupy the center of each other.

Reference-news.sbs.co.kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *